Mango pochodzi z Indii, hodowana w Hiszpani w okolicach Malagi w la Axarquia. Wszyscy ogromnie zachwalają smak mango. Rozkrawamy owoc w taki sposób, żeby ominąć wielką pestkę, a następnie kroimy na kwadraciki i odrywamy od skórki. Można też oddzielić miąższ od skórki przy pomocy szklanki. My z córką już jesteśmy po degustacji mango i z przykrością stwierdzam, że wcale, a wcale nam nie smakuje... Być może trafiliśmy na zbyt dojrzały owoc.
Jednak wyczytałyśmy, że lekko miękki o czerwonej skórce owoc jest właśnie idealnie dojrzały i najsmaczniejszy...
Za to koktajl przepyszny :-)
Składniki:
- mango (kilka kawałków)
- banan
- szklanka mleka
- garść płatków owisianych
- ciut cukru
Miksujemy wszystko blenderem i gotowe :-) Samo zdrowie!
Polecam również maseczkę nawilżającą na twarz, szyję i dekolt z mango + jogurt naturalny :-)
Dlaczego warto jeść mango?
- łagodzi stany zapalne,
- przeciwdziała nowotworom,
- jest bogate w witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, kwas foliowy oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, potas, sód, fosfor, cynk), białko oraz kwasy tłuszczowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz