poniedziałek, 2 października 2017

Czas spróbować jak smakuje mango :-)

Wstyd się przyznać, ale do tej pory nigdy nie jadłam mango. Ostatnio córa poprosiła, żeby jej kupić "bo koleżanki jedzą". Spróbujemy. Tylko jak się za nie zabrać? Do dzieła :-)


Mango pochodzi z Indii, hodowana w Hiszpani w okolicach Malagi w la Axarquia. Wszyscy ogromnie zachwalają smak mango. Rozkrawamy owoc w taki sposób, żeby ominąć wielką pestkę, a następnie kroimy na kwadraciki i odrywamy od skórki. Można też oddzielić miąższ od skórki przy pomocy szklanki. My z córką już jesteśmy po degustacji mango i z przykrością stwierdzam, że wcale, a wcale nam nie smakuje... Być może trafiliśmy na zbyt dojrzały owoc.
Jednak wyczytałyśmy, że lekko miękki o czerwonej skórce owoc jest właśnie idealnie dojrzały i najsmaczniejszy...

Za to koktajl przepyszny :-)

Składniki:
- mango (kilka kawałków)
- banan
- szklanka mleka
- garść płatków owisianych
- ciut cukru

Miksujemy wszystko blenderem i gotowe :-) Samo zdrowie!


Polecam również maseczkę nawilżającą na twarz, szyję i dekolt z mango + jogurt naturalny :-)

Dlaczego warto jeść mango?
- łagodzi stany zapalne,
- przeciwdziała nowotworom,
- jest bogate w witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, kwas foliowy oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, potas, sód, fosfor, cynk), białko oraz kwasy tłuszczowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

11 dzień

  Każdego dnia punkt obowiązkowym jest spacer. Kiedy tylko mogę spaceruję w lesie. Natura daje nam tyle energii. Cieszę się, że mimo bliskoś...