PRZEPISY Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW ŚWIATA

Spaghetti prawie włoskie...
20 wrzesień 2017 r.

Marzy mi się podróż do Włoch... Spacer wąskimi uliczkami Wenecji... Tymczasem marząc, zaczytuję się w książkach, które nie tylko przybliżają mi atmosferę tego pięknego kraju, ale również jego smaki...
Ostatnio przeczytana książka Kuchnia Frenceski  Peter'a Pezzelli, spowodowała, że zachciało mi się zasmakować "odrobinę" włoskiego spaghetti:

Składniki:
- czosnek
- oliwa z oliwek
- mięso mielone (my lubimy z kurczaka)
- pomidory świeże + z puszki w sosie własnym
- przecier pomidorowy
- zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
- sól
- makaron spaghetti
- ser żółty

Czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy mielone mięso, a gdy już będzie podsmażone pomidory. Przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem aż pomidory nabiorą konsystencji sosu. Teraz wystarczy tylko ugotowany makaron nałożyć na talerz, polać sosem i posypać startym serem :-) Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

8 Dzień po operacji...

  Nie potrafię nie chodzić...  Chirurg powiedział, że po tygodniu można chodzić ile dam radę... Czy miał świadomość ile można "dać radę...